Jag har funderat lite på mina springturer om hur olika uppfattningen personer har om ”samma sak”. Vad är att springa till exempel? För vissa är det snabbare än ett visst tempo, annars joggar man och enligt vissa så är det beroende på puls och i vilken ”zon” man ligger.

Definitionen av vad en runstreak är finns jättebra beskrivet här, sen finns det allsköns varianter på det, min egna variant just nu är 30 minuter, vilket i km blir nånstans mellan 5-6km per dag. Detta efter att ha lyssnat på Anders Hansens bok hjärnstark om att jobba med förhöjd puls i minst 30 minuter tre gånger i veckan för att kropp & knopp ska må bra. Rätt eller fel? jag vet inte men för mig funkar det helt OK just nu, kanske blir det 20 minuter igen senare, men just nu fortsätter jag med minst 30 minuter per dag 😉

Det blir lite olika tempo, ibland kör jag intervaller, ibland när jag är nån annanstans än hemmavid blir det backar. Det här är blandat med lite gymträning, spinning, cirkelpass och annat roligt som gymmet har att erbjuda. Utepassen som PT Mia haft under sommaren är perfekt för mig, iväg på lunchen, riva av ett cirkelpass, sen jobba igen.

Sen när man kommer till genomförandet av en runstreak så är det så olika uppfattningar om vad det är, man kan inte springa varje dag, minst 4-5 dagar vila per vecka om man tränar springning, det är bättre att blanda med annan träning än att bara ”kötta på” varje dag och så vidare. 

Vad är då vila? Ska man inte röra sig alls på ”vilodagarna”, tänk de som går 20000steg i jobbet på en dag, de vilar ju ALDRIG, eller? Kan man ha en vilodag och springa ändå? 

Jag är IT nörd och sitter vid ett tangentbord största delen av dagen, om jag får ihop 1000 steg på en arbetsdag har jag ”jobbat på bra” på stegen. Får jag till en lunchpromenad, då kanske det blir 2-3000 steg. Alldeles för lite för att anses vara nyttigt för kroppen. För mig kommer runstreaken in här som en vardagsmotion, den blir gjord varje dag, ”alla” vet att jag håller på med det så det är inget konstigt att jag försvinner iväg 30minuter, på med dojorna och spring en stund. Trots mina springturer säger appen att jag snittar runt 11000 steg per dag, vilket inte är mycket, man ska helst komma upp i 15000 sägs det ju.

Springer jag varje gång då? Det beror på definitionen av att springa, vissa tycker att långsammare än 3.30 tempo är att jogga och under definitionen har jag nog inte sprungit många kilometer 🙂 Med mina förutsättningar, började springa vid 41 års ålder, ett BMI på 31, som inte sjunkit det minsta sen jag började springa för 4a+ år sen och aldrig sprungit mer än kanske nån kilometer vartannat år innan, så är definitionen att springa så fort det går fortare än att gå fort. Jogga finns liksom inte med, det är alldeles för luddigt 🙂 

Så, vilodagarna? har jag sånna? Såklart jag har, bara för att du har en vilodag när du tränar slutar du väl inte gå? åtminstone jag intar inte ryggläge ett dygn för att det är vilodag, jag tränar snällt, springer lite långsammare, njuter av turen, tittar på naturen runtomkring, lyssnar på en bra bok, tar det lugnt när jag springer helt enkelt. Pulsmässigt ligger jag på ett ”vilopass” kanske runt 110-115 med 120 som maxpuls, ett träningspass uppåt 170 i maxpuls så det gör en del skillnad.

En förlängd ”vila” blir det ibland, springtur på morgonen ena dagen och sen på kvällen nästa dag, även om man ska resa länge är det bra att planera lite 🙂 Jag har sprungit 20 minuter på rastplatser några gånger, kan gissa att vissa tycker det ser konstigt ut men körningen blir faktiskt enklare, jag vaknar liksom till och blir piggare efteråt.

Summa summarum, just nu är det vad som passar in i livet, enkelt, regelbundet och både kropp & knopp känns som att de behöver det. 

Finns då nåt slut på detta? Ingen aning, sjukdom, skador eller nåt kommer såklart hindra men det coola är att sen jag började springa har jag inte varit sjuk, inte en sjukskrivningsdagar på 4+ år! Kanske äter jag lite bättre, mindre alkohol blir det definitivt, så jag fortsätter nog tills jag inte kan helt enkelt.

Så, dags att ta ett kallbad i sjön!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.