Nu är vi snart inne på tredje året med husbil, vissa rutiner börjar rätta till sig. 

Vårservice i år blev

  • Tvätta HELA bilen
  • Extraljus
  • Extra backljus
  • Byta glykol i värmesystemet
  • Besiktning
  • Fukttest
  • Sommardäck

Att tvätta en husbil som är ca 3.3m hög, 2.35 bred och 8.6m lång är en projekt som tar en stund. Eftersom vi åkt med den i vinter också sköljde jag av underredet efter bästa förmåga också i ett försök att få bort salt så gott det går. Dagen för tvätt var en av de första förhållandevis varma vårdagarna med stråålande skolsken, när jag kom till taket för att skölja av det så var det alldeles gult av pollen, inte konstigt att jag nyser 😉  Insidan kommer få sig en vårstädning också, så fort glykolbytet är färdigt.

I en Dethleffs 7871 går det åt cirka 24 liter glykol i värmesystemet, så se till att ha gott om glykol hemma när du ska byta. Pump tillverkades av biltemas 12v länspump, lite trädgårdsslang och faktiskt biltema koniska sprutmunstycke, lagom att hålla fullt öppet och stoppa ner i slangarna till värmesystemet och använda de slangklämmor som sitter till expansionskärlet får att hålla tätt. Jag skar upp en 4L dunk som jag stoppade ner länspumpen i och fyllde sen på den när det var på väg att ta slut. Det finns dessutom hela 6st luftningsnipplar, en 1 bakre sängen, 1 i duschen, 1 på toa, 1 på elementet under diskhon i köket (fick ta bort översta lådan) och 2st i främre sängen. Ha god tid på dig, det tar en stund 😉 

Extraljuset blev en lampa som heter Ledson slim dual wattage led ramp med medföljande led ramp från Diodhuset. Monteringen blev lite sådär, de blev väldigt låga, detta på grund av hur fronten ser ut vid skylten. Jag var tvungen att vända fästet uppochner för att få då dit rampen och då blir det som att ljuset kommer som underifrån, men hursomhelst är det otroligt mycket mer ljus än innan. Jag köpte färdigt kablage också så det blev förhållandevis enkelt att koppla in allt.
Samtidigt passade jag på att montera ett extra backljus, en liten 18w ledramp. Det lyser OK men skulle haft en med mer spridning på för ljuset från den här blir alldeles för koncentrerat och i backkameran gör den knappt någon nytta när det är riktigt mörkt ute, speciellt inte efter att jag bytte ordinarie backljus till en bra led lampa också. Hittar jag en annan ledramp med närmare 180grader spridning byter jag nog ut den, men den här får sitta så länge.

Att byta 6 st hjul är inte alltid så skoj, men en bra domkraft och lite bra verktyg så går det ganska bra, även om hjulen är tunga. Sen är det att tvätta av allt salt och smuts från vinterfälgarna så de står sig bra till nästa gång. Det är rätt skönt att montera på rena hjul 😉

Besiktningen gjordes i vanlig ordning, blankt papper igen 🙂 riktigt skönt

Fukttesten blev inte riktigt lika roligt, vänster garagedörr och en lastlucka längst fram på vänster sida fick 30 och 50% fukt i sig. Åtgärd… vi får se.

Bilen är nu i riktigt fint skick, motorn går som aldrig förr, ny topp och ny turbo har fått nytt liv i motorn, ingen billig historia men nu är det gjort.

Bilen är snart redo för sommarens äventyr, vi ser fram emot att spendera många nätter i husbilen!

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.