Det här med husbil, är det nåt bra?

Sommaren 2018 införskaffades ”mini”, efter många år med bil och släp på tävlingar och äventyr där vi sovit i tält och/eller släpvagnen medans barnen var små så började det liksom bli trångt i släpvagnen.

Det är ju mysigt men när barnen nu blivit en bra bit större så får vi liksom inte plats och att fixa hotell vid varje grej man är iväg på blir ganska dyrt och krångligt i längden, logistiken går inte ihop liksom.

Efter många års härjande med nyckelben och nervskadan som blev efter operatören som slant med kniven fick jag via försäkringar ett startbidrag till husbil. Jag hade kollat upp lite innan vilken modell som skulle passa våra krav.

  • Alla 4a ska kunna lägga sig och sova utan att bädda ner köksplatsen
  • Eventuell MC ska kunna få plats i garaget
  • Dragkrok
  • Bra dusch och toa
  • Stor kyl/frys för att slippa åka till affären bara för att man står still 3-5 dagar
  • Dragkrok såklart

Först tittade jag på en Burstner Argos men fick rådet att titta på en som är ungefär likadan men är högre, den har inte den där ”bulan” framtill och är hög hela vägen. Valet föll på en Dethleffs Advantage 7871, eftersom hela bilen är lika hög hela vägen blev utrymmena inuti betydligt bättre än i Argos’en, visst det är mer ”fyrkantig” men va tusan 🙂

För att ha ett kodord för husbil när barnen var med så blev den kallad mini 🙂

Såhär ca 1.5 år senare så är det ett klockrent val, första vintern stod den inparkerad men den här vintern har den fått vinterdäck och förberett den lite för att kunna klara vinterresor. Snökedjor beställda och väntar på att bli upphämtade, parabolen är nedplockad till fördel av lite LTE/Wi-Fi antenn på taket och en Teltonika RutX11 router i bilen, nördigt jag vet men den lär klara alla sorts behov som finns i framtiden. Lite hyllsystem byggt i garaget med hjälp av Nicklas, bra med aluminiumsvets och bra idéer på hur man bygger saker.

Har även bytt ut batteriet till ett litium batteri med lite mer kräm så vi förhoppningsvis inte kommer bli utan ström även om det är kallt och vi står utan landström några dagar.

Så nu blir det ett litet prov den kommande veckan på höstlovet med minusgrader på natten och kanske inte tillgång till landström.

Packning av husbilen har blivit lite roligt och det är jätteskönt med gott om utrymme så allt får plats. Cyklar, crossar, pulkor, skidor osv har inga bekymmer att åka med 🙂

Så nu ska jag åka och byta ut en gasoltub, så vi är förberedda för höstlovet 🙂

Mini, den lilla stora husbilen har fått åka cirka 1500 mil och besökt, Norge, Danmark, Tjeckien och Belgien. Förr oss just nu är det den perfekta ”sommar/vinter-stugan”.

Planerna för 2020 är redan igång och än så länge har vi tre veckor i husbil med familjen. Det är riktigt gött när ”mobila kontoret” är med så man kan jobba på distans också, med för och nackdelar… men man får ta det onda med det goda.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.