Ända sedan vi köpte husbilen är det några saker som stått på önskelistan

  • Cykelställ
  • Solceller
  • LiFe batterier

Det AGM batteri på 95AH som satt i byttes förhållandevis snart ut till ett Skanbatt LiFe 125AH batteri som senare även kompletterades med ytterligare ett Skanbatt 125AH batteri, så från AGM på ca 40 verkliga AH till 240AH är en stor förändring bara det. LiFe batterierna kan jobba ner lite lägre volt än vad EBL:en i husbilen tycker som den slår av lite tidigare och det gör väl egentligen ingenting, det finns så det räcker ändå.
Tills i år har det kompletterats med solceller också, 200w på taket med MPPT kontroller från VictronConnect, jag tog höjd för att eventuellt ha 300w på taket så kontrollern isåfall inte behöver bytas ut.
Hursomhelst så sitter det på plats och än så länge har peakvärdet varit 193watt som mest så jag är nöjd. De verkar även sitta kvar när man kör, vilket är ett + i kanten 🙂
Själva monteringen gick hyfsat OK, det som tog absolut längst tid var såklart kabeldragandet, hitta bra ställen att komma igenom så nära batteriet som möjligt, det blev några meter sladd till sist men det var det värt.

Nåt jag kanske inte hade med på önskelistan men som kom med ändå var en trycktank till vattensystemet, det blir lite jämnare tryck i kranarna och med barn med i bilen är det skönt att det inte liksom ena sekunden är ingenting och nästa fullt tryck utan lite jämnare.

Cykelstället då? Jo, det kom på ett Dethleffs original som monterades i Mora på Pecuna. Jag var in på lokala ställen i Linköping och kollade men de hade liksom aldrig sett en sån här husbil innan så valde jag ett ställe som monterat sånna här förut. Resa upp, sova över natt, springa lite runt Siljan medans de monterar cykelstället, köra hem. Visst, jag kanske inte hade behövt göra hela resan egentligen men det kändes på nåt vis bra att få en firma som vet vad en Dethleffs är för nåt att montera det. Thule gör suveräna cykelställ också men det här duger till oss. 4a cyklar var inget problem att få på, äntligen lite utflykter på cykel!

Så lite andra nyheter, slavcylindern har gett upp och blivit utbytt tillsammans med kopplingen. En skaplig kostnad men tydligen inget ovanligt vid 10000mil.

Vi besökte Medevi Brunn och det enda stället som var OK att parkera ens på med husbil var ställplatsen, vilket vi ändå planerat för men ändå. Besöket vid Torpa Sand var suveränt, soligt, blåsigt men riktigt härligt 💕

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.