Den 24e september började jag min min ”springkarriär”, 40 år gammal och har inte sprungit många meter sen handbollsträningarna när man var 18 eller nåt åt det hållet senast. En kollega berättade om runstreak och dess enkelhet, 20 minuter om dagen, hur svårt kan det vara? Jag kunde inte annat än att hålla med om att 20 minuter joggande, lite dusch och grejjer så är man klar på 40 minuter, effektivare blir det knappt.

Har lyckats få in det i vardagen också med att springa och hämta barnen, det finns stor toa på tåget att byta om på 🙂 Jag har jämfört hur fort det går med att ha bilen på stationen och hämta barnen och att springa och hämta barnen, som sämst har det gått lika fort att hämta barnen springande som med bil, men oftast går det lite snabbare. Det slår på max 5 minuter hit eller dit på hur fort man kommer hem och bilen är inte självklart det snabbaste sättet även om många andra föräldrar tittar konstigt på mig när jag kommer springande med vagnen, fast jag vet ju inte varför de tittar konstigt, den där svettmössan är ju inte vacker direkt 🙂

Hursomhelst så har det blivit många pass sen den 24:e september har det blivit 106 springpass och jag är idag inne på mitt tredje försök till #runstreak . Först försöket blev Oktober men det felade några dagar, hela november gick OK och December tog jag ledigt de två första dagarna men annars har det hållt sig relativt OK sen dess.

Vad är då målet med detta? Jag vet inte riktigt, det funkar och jag får träna lite varje dag och från 1:a januari ska jag vara med i utmaningen från Pace on Earth bloggen som är att göra en #runstreak under januari. Ellen som skriver där har sprungit varje dag de senast 1500+ dagarna så kan hon så kan väl jag också 🙂
Tanken är att försöka sig på att springa varje dag under 2018, minst en mile (1.6km) och/eller 20minuter.

Händer det nåt med vikten då? Inte ett endaste dugg, inte ett hekto har vågen rört på sig. Jag äter lika mycket som förut men jag dricker nog mindre alkohol än tidigare för jag vill orka med att springa varje dag så att fastna i soffan en dag är inte aktuellt… Så jag är lite förundrad över de som påstår att man bara behöver träna mera så går man ner i vikt, det funkar inte på mig iallafall. Jag har gått från 0 minuter träning om dagen till 20+ minuter träning om dagen och det märks inte ett skvatt på vågen.

Vikten har viss betydelse såklart, lite besviken är man ju men det finns andra vinster med tränandet som väger upp 🙂

Det ska bli lite kul att se hur lång tid man kan hålla i det här och jag hoppas på att man håller sig frisk nog att springa.

I allt det här har jag testat lite olika appar som framförallt bör fungera bra med Apple Watch. Runkeeper har varit med länge, Nike & Strava har testats men än så länge saknar de andra lite saker som gör att jag än så länge använder den inbyggda Apple appen.

Runkeeper strular för ofta och missar hela pass av nån anledning och man får oftast INTE med GPS kartan vart man varit (ibland får man med kartan men då får man inte med puls från klockan)
Strava, stabil än så länge men saknas maxpuls (som runkeeper har) och får heller inte med GPS kartan.
Nike har funkat OK men saknar GPS karta och maxpuls

Jag använder sen oftast appen Zones för att få fram statistik från Hälsa appen som gör fina grafer 🙂

SKOR är en intressant grej när man springer såhär, jag fick ett par Hooka OneOne från svärmor som springer mycket och de kändes direkt riktigt sköna och stabila så det får bli dom för hela slanten. Jag har ett par Asics och ett par Nike sen gammalt men i jämförelse är de väldigt höga och känns som att springa på tå. Jag hoppas kunna utvärdera ett par olika märken lite mer ingående men när man springer så kort som jag gjort nu som mest 12km så hinner det inte bli några skavsår eller andra problem.

Ett mål nån dag som jag funderat på är att springa 6 timmar, undra hur det skulle vara och hur skulle det påverka kroppen, skulle psyket klara av det?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.