Just nu pågår en ivrig tankeverksamhet om hur man ska göra med energiförsörjningen framöver. Idag har vi ett fast elrpisavtal på 67 öre/kwh som är bundet till hösten 2024, men fram tills dess behöver vi åtgärda lite saker med till exempel solceller. När räntorna höjs och enerigipriserna höjs så blir det dyrare på alla sätt. Det blir dyrare att jobba, inflationen är betydligt högre än nån löneökning, maten är dyrare, allt blir dyrare.

Det vi eventuellt kan påverka är att förbruka mindre energi, vilket vi verkligen försöker med men nuvarande energipriser skulle ändå göra stora hål i plånboken.

Jag har kopplat in en NibePi till frånluftvärmepumpen för att kunna styra den lite bättre, den tar hänsyn till inte bara utetemperatur utan även väderprognos och lite andra parametrar om man vill. Vi har även skaffat oss koll på vad som drar vad och hur mycket. Till exempel drar en tvätt med träningskläder ca 0.5KwH vilket går i princip varje dag, en vanlig 40 graderstvätt drar knappt 1.2KwH så de är inte riktigt de stora bovarna trots allt utan det är värme och varmvatten. Vi har förutom de 200L varmvatten våran frånluftvärmepump (Nibe F370) en extra varmvattenberedare på ca 300L som suttit sen huset byggdes och jag funderar på att ta bort den och istället använda ”Extra Lyx” i varmvattenberedaren de gånger vi har behov av extra varmvatten. 200L är ganska mycket trots allt och är 30L mer än vad den gamla Nibe 310P innehöll. 

Sen har vi frågan, solceller? Ja, det är väl nästan en ickefråga just nu men frågan är bara hur och vart det ska installeras. Vi får nog flytta tillbaka takstegen till baksidan och montera en takbrygga för att få plats med ytterligare 2st paneler på framsidan, en smal sak när man ändå är uppe på taket och far omkring. Att få ytterligare närmare 900w i effekt kan det vara värt 🙂 

Batteribank? Kanske inte viktigaste just idag med fast köppris men kommer garanterat vara lösningen på att få ner behovet av ”landström” och eventuellt kunna kapa topparna på stort energibehov sen kunna sälja också på pristopparna om batteribanken är nog stor. Batteribank kommer vara det som behövs när vårt avtal går ut om två år om inte annat, det kommer förmodligen vara den som räddar att hålla nere kostnaderna då.

Nåt sånt här skulle förmodligen vårat hus se ut efter montering. Vi har två ventilationshål på den vänstra sidan att ta hänsyn till, eller så kan de helt enkelt vara under solceller som ändå sitter en bit ovanför teglet. På bilden är det 21 paneler som förmodligen kan leverera 450wp/st och det blir då 9450wp (Watt peak). Vi får se vad detta ger i slutändan och vad det blir för variant av installation.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.